ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟY: ΠΡΑΚΤΙΚΑ 31ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Παρόντες
 
Ανδρέας Χρίστου, Δήμαρχος
Γιάννης Αρμεύτης, Πρόεδρος
Ευγένιος Χαμπουλάς, Μέλος
Σπύρος Σπύρου, Μέλος
Χάρης Τρίκκης, Μέλος
Ανδρέας Λαός, Μέλος
Ανδρέας Καρεκλάς, Μέλος
Κρίστης Δημητρίου, Μέλος
Εύη Τσολάκη, Μέλος
Παρακαθήμενοι
 
Αντώνης Χαραλάμπους, Δημοτικός Μηχανικός
Λένια Μπέρου, Λειτουργός Τεχνικής Υπηρεσίας
Χρίστος Ευσταθιάδης, Λειτουργός Τεχνικής Υπηρεσίας
Χαρούλα Δημητριάδου, Β΄Γραμματειακός Λειτουργός
Θέμα:          Ενημέρωση για τις εργασίες αναβάθμισης/βελτίωσης στο Ζωολογικό Κήπο.
Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι οι εργασίες στον Ζωολογικό έχουν πάρει άδεια με βάση τον σχεδιασμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που είναι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες.  Η τελική άδεια θα δοθεί όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, γίνονται όμως τακτικοί έλεγχοι. ΄Εχει γίνει εκπαιδευτικό κέντρο για μαθητές ακόμη και για φοιτητές. Θα υπάρχει ζωολόγος ο οποίος θα σταλεί  από το Υπουργείο Παιδείας και ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση και επιμόρφωση  και θα είναι επί μονίμου βάσεως. Θα είναι επίσης υπεύθυνος και για την αναπαραγωγή των διαφόρων ειδών.
Η ανακατασκευή ξεκίνησε με την κατεδάφιση όλης της παλιάς υποδομής και με την ανέγερση των νέων κατασκευών  από τα συνεργεία του Δήμου. Μετά διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή και ο ρυθμός των εργασιών δεν ήταν ικανοποιητικός οπότε προχωρήσαμε σε μικρές και μεγάλες προσφορές με διάφορους υπεργολάβους. Ως αποτέλεσμα είχε την αύξηση στο κόστος όμως έχουμε καλύτερη ποιότητα υλικών π.χ. ο ανοξείδωτος χάλυβας  και γενικά έχουν πολύ περισσότερα πράγματα από ότι ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και το ποσό έχει ανέλθει στα €1.3 εκατομμύρια περίπου. Το ποσό θα καλυφθεί από χορηγίες. Μέχρι τώρα έχει μαζευτεί το ποσό των €650,000. Το ευχάριστο είναι ότι κανένας συμπολίτης μας δεν αρνήθηκε να δώσει την χορηγία του, έχουμε όμως ακόμη πολλούς οργανισμούς οι οποίοι θα προσφέρουν την συνεισφορά τους.
Η συνεργασία μας με τον Τσέχο εμπειρογνώμονα ήταν πολύ καλή, είχαμε και δύσκολες στιγμές όμως στο τέλος όλα κύλησαν ομαλά. ΄Εχει κανονίσει να δοθούν τρείς υποτροφίες σε υπαλλήλους μας για να εκπαιδευτούν και επειδή είναι επιθεωρητής στον ΕΑΖΑ θα κανονίσει ο ζωολογικός μας να γίνει μέλος και θα μας εξηγήσει πως μπορούμε να πάρουμε και ζώα δωρεάν.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Μπέρου και τον κον Χαραλάμπους οι οποίοι παρά τις όλες τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν έχουν κατορθώσει να προχωρήσουν σε πρακτικά αποτελέσματα.
Ο ζωολογικός θα γίνει πολύ ωραίος και θα είμαστε όλοι πολύ περήφανοι. ΄Εχει ήδη ξεκινήσει σήμερα ο κ. Ιωαννίδης στην δεντροφύτευση του χώρου. Η επόμενη μας κίνηση είναι η κατασκευή του ενυδρείου η οποία θα στοιχίσει γύρω στις €200,000 έχει ήδη γίνει πρόνοια για το χώρο που θα ανεγερθεί.
Ο κ. Χαραλάμπους με την σειρά του ευχαρίστησε την κα Μπέρου και ανέφερε ότι έχει γίνει το 95% των εργασιών. Θα αρχίσουν να μπαίνουν κάποια ζώα σε κλουβιά και περί τα μέσα Οκτωβρίου θα μεταφερθούν όλα τα ζώα και τέλος Οκτωβρίου θα μπορεί να ανοίξει για το κοινό. Ανέφερε ότι έχει γίνει πλήρης ανακατασκευή της όλης υποδομής δηλ. σε ότι αφορά τις αποχετεύσεις όμβριων υδάτων, αποχετευτικών, ηλεκτρολογικών κλπ. Δεκτήκαμε συνεχείς αλλαγές και τροποποιήσεις από τους εμπειρογνώμονες όμως στο τέλος όλα πήγαν καλά. ΄Οσον αφορά το εκπαιδευτικό κέντρο ήταν ιδέα του κ. Δήμαρχου και του κ. Λάμπρου Λάμπρου ο οποίος πρέπει να ομολογήσω έχει χρόνια που κατάβαλλε τεράστιες προσπάθειες και το όραμα του έγινε πραγματικότητα όσον αφορά τις εργασίες στον ζωολογικό κήπο.
Στην συνέχεια η κα Μπέρου ανέφερε ότι το Ζωολογικό πάρκο είναι τμήμα του Δημοτικού Κήπου του Δήμου Λεμεσού.
Με το έργο της ανάπλασης ο Δήμος στόχευε στην δημιουργία ενός σύγχρονου και ελκυστικού θεματικού πάρκου, υιοθετώντας πλήρως τους κανονισμούς της Κυπριακής Νομοθεσίας και την οδηγία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για μικρούς ζωολογικούς κήπους.
Οι βασικοί μας στόχοι ήταν να προσφέρουμε στους κατοίκους της Κύπρου και στους ξένους επισκέπτες και κυρίως σε παιδιά, μαθητές και φοιτητές την απαιτούμενη εκπαίδευση και ενημέρωση για τα ζώα που φιλοξενούνται.  
1. Να συνδράμει στην παγκόσμια στρατηγική για προστασία και πολλαπλασιασμό των ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
2.   Να βοηθήσει στην επιστημονική έρευνα προς όφελος των άγριων ζώων και στη συνεργασία με άλλα ζωολογικά πάρκα και ερευνητικά ιδρύματα στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών.
3.    Να δημιουργήσει ένα ψυχαγωγικό και τουριστικό κέντρο που θα προσελκύει όλες τις ηλικίες.
Για το σκοπό αυτό σχεδιάστηκε το γενικό χωροταξικό του πάρκου οργανώνοντας τους νέους χώρους διαβίωσης των ζώων με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και σύγχρονο εξοπλισμό. ΄Ολος ο σχεδιασμός έγινε με σεβασμό προς τα άτομα με αναπηρίες.
Ο τρόπος σχεδιασμού και κατανομής των ζώων αφορά ενότητες και ως αποτέλεσμα έχουν δημιουργηθεί τα πιο κάτω συμπλέγματα πανίδων:
·        Κυπριακή αποτελούμενη από αγρινά, βόδια, γουρούνια γαιδουράκια.
·        Νοτίου Αμερικής αποτελούμενη από λάμα, νάντου.
·        Αυστραλίας αποτελούμενη από καγκουρό, έμου.
·        Αφρικής αποτελούμενη από γκαμήλες, μικρούς ιπποπόταμους, αντιλόπες, ζέμπρες.
Περιλαμβάνονται επίσης διάφορα είδη πιθήκων, πουλιών (γύπες, εξωτικά όπως παπαγάλοι), υδρόβια (πάπιες, κύκνοι, γερανοί, χήνες, ερολγοί, φλαμίγκο), αλιγάτορες, ενυδρίδες και είδη ψαριών.
΄Οσον αφορά τις κατασκευαστικές εργασίες που αφορούν τους εργαζόμενους και επισκέπτες του χώρου ήταν:
1.                 Nέο σύμπλεγμα εισόδου/εξόδου για πώληση εισιτηρίων και θεματικών σουβενίρ.
2.                 Μικρό κτηνιατρικό σταθμό (χειρουργείο, δωμάτιο απομόνωσης, δωμάτιο φαρμάκων κ.α)
3.                 Γραφεία υπευθύνων.
4.                 Εκπαιδευτικό κέντρο.
5.                 Χώροι υγιεινής για τους επισκέπτες.
6.                 Αναψυκτήριο snack bar.
7.                 Χώροι υγιεινής και βοηθητικοί χώροι προσωπικού.
8.                 Χώροι σκίασης και ξεκούρασης των επισκεπτών.
9.                 Παιδότομος.
Εργασίες που αφορούν το ζωϊκό είδος.
Κατασκευή νέων χώρων όπου θα φιλοξενούνται τα ζώα δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον και συνθήκες διαβίωσης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε είδος χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς τα ζώα.
Ενυδρείο.
Χώροι σκίασης.
Μηχανολογικές εγκαταστάσεις για τις λίμνες.
Νέοι αποθηκευτικοί χώροι για τις τροφές των ζώων.
Γενικές εργασίες
 
Διαχείριση των όμβριων υδάτων.
Νέα ηλεκτροδότηση.
Διαχείριση άρδευσης του πρασίνου.
Σύστημα ασφαλείας.
Νέο δίκτυο πεζοδρόμων.
Τοπιοτέχνηση, ενίσχυση πρασίνου.
Κόστος εργασιών
 
Το συνολικό κόστος των εργασιών για την αναδιαμόρφωση του Ζωολογικού πάρκου υπολογίζεται να ανέλθει στο ποσό των €1,300.00 όπως φαίνεται αναλυτικά πιο κάτω:
1.                 Oικοδομικές εργασίες………………………………………     800,000.00
2.                 Ξυλουργικές εργασίες …………………………………….       103,000.00
3.                 Εξειδικευμένες εργασίες κατασκευής τεχνητών βράχων 130,000.00
4.                 Μηχανολογικές εργασίες ………………………………           60,000.00
5.                 Αγορά εξοπλισμού ……………………………………….          78,000.00
6.                 Ενυδρείο ……………………………………………………          50,000.00
7.                 Παιδότοπος ……………………………………………….           15,000.00
8.                 Περίφραξη ………………………………………………..           64,000.00
Σύνολο ……………………………………………………………….    1,300,000.00
Εξασφάλιση και μεταφορά των ζώων στο πάρκο με κόστος 100,000.00.
Οι εργασίες που διεκπεραιώνονται από το προσωπικό του Δήμου δεν υπολογίζονται στην αναλυτική αυτή κατάσταση του κόστους.
 Ο κ. Αρμεύτης ανέφερε ότι ένα έργο θεωρείται επιτυχημένο από την ποιότητα του σχεδιασμού, την ποιότητα εκτέλεσης της εργασίας, το κόστος εντός του προϋπολογισμού και το χρόνος ολοκλήρωσης του έργου εντός χρονοδιαγραμμάτων. Σε προηγούμενες τοποθετήσεις μου πριν την έναρξη των εργασιών, είχα επισημάνει ότι  η διαδικασία εκτέλεσης του έργου λόγω έλλειψης λεπτομερών κατασκευαστικών σχεδίων αφού ο σύμβουλος μας θα έδιδε  οδηγίες επί τόπου δημιουργεί αμφιβολίες όσο αφορά την επιτυχία του έργου. Η  παρουσία και η προσπάθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τους εμπειρογνωμόνες, η οποία  έχει δώσει τεχνογνωσία και εμπειρίες στο προσωπικό του Δήμου, έχουν φέρει ένα καλό αποτέλεσμα. ΄Εχω κάποιες επιφυλάξεις από την συχνή χρήση της τεχνητής πέτρας η οποία φαντάζομαι θα εναρμονιστεί με το πράσινο και το ξύλο. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στις τελευταίες λεπτομέρειες και στο φινίρισμα των εργασιών ώστε να παραδωθεί στους δημότες μας ένα έργο με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
.
Ο κ. Τρίκκης εισηγήθηκε όπως χρησιμοποιήσουμε περισσότερα ζώα από την κυπριακή πανίδα και από τις γειτονικές χώρες του νησιού μας.
Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι αποφασίστηκε ο τύπος και το μέγεθος των ζώων που θα μεταφερθούν. Είναι όλα μικρά ζώα και υπάρχουν πολλά κυπριακά ζώα.
Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ότι οι εργασίες ξεκίνησαν στην αρχή τυφλά τώρα το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Πρέπει όμως να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό να αλλάξει και η νοοτροπία τους έναντι των ζώων και να αγαπούν περισσότερο την δουλειά τους να μην την θεωρούν αγγαρεία. Ρώτησε επίσης και για την επιλογή των δέντρων.
Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι στην επιλογή των δέντρων χρησιμοποιήθηκαν δέντρα τα οποία έχουν την ίδια προέλευση από την χώρα του κάθε ζώου για να νιώθουν και πιο οικεία στο χώρο τους.
Ο κ. Δημητρίου συμφώνησε με τις προηγούμενες απόψεις το κόστος των εργασιών δεν είναι μεγάλο σε σχέση με την έκταση και την ποιότητα των εργασιών. Πιστεύει επίσης ότι το κόστος συντήρησης του πάρκου θα είναι πολύ λιγότερο από το προηγούμενο.
Με το πέρας της Συνεδρίασης ήταν κοινή διαπίστωση ότι έχουν γίνει πολύ καλές εργασίες, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε επιπλέον χορηγούς για να καλύψουν το υπόλοιπο πόσο που απόμεινε για το κόστος, και περιμένουν με ανυπομονησία για την ημέρα που θα είναι έτοιμο και θα ανοίξει για το κοινό.
Γιάννης Αρμεύτης
Πρόεδρος
…/χδ

 

Αφήστε μια απάντηση


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελένης Παλαιολογίνας 29, 3040 Λεμεσός
Τηλ: 25 828280, 25 717555, 99 645236
Φαξ: 25 828281
Website: http://www.armeftis.eu
Email: info@armeftis.eu

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ