ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗ.ΚΟ.

Του Γιάννη Αρμεύτη, μέλους της Κ.Ε. του ΔΗΚΟ, δημοτικού συμβούλου Λεμεσού

Ιστορικά το ΔΗΚΟ ιδρύθηκε για την στήριξη πολιτικής Μακαρίου από τον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού, ως πατριωτικό κόμμα, με κύρια χαρακτηριστικά την αγάπη προς την πατρίδα, το αγωνιστικό πνεύμα, την πολιτική ωριμότητα, την μετριοπάθεια, την σύνεση, τον σεβασμό προς τις δημοκρατικές αξίες, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον πόθο για τη δικαίωση και την ελευθερία του τόπου. ΤΟ ΔΗΚΟ πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στον αγώνα για την πρόοδο. Έζησε μαζί με την Κύπρο μεγάλες και μικρές στιγμές, επιτεύγματα και δυσκολίες. Είδαμε την πρόοδο αλλά ζήσαμε και την προδοσία, τα εγκλήματα κατά της Κύπρου που εν ονόματι ενός ψευδοπατριωτισμού επέτρεψαν στην Τουρκία να υλοποιήσει τα επεκτατικά της σχέδια.

Με δικά μας λάθη και παραλείψεις φέραμε τον τουρκικό στρατό και την κατοχή στην μισή μας πατρίδα. Η ιστορία έδειξε ότι πολλές φορές ότι ο λεγόμενος «πατριωτισμός» χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα και ως δικαιολογία για την διάπραξη εγκλημάτων εις βάρος του λαού μας . Όταν το προσωπικό κίνητρο έμπαινε πάνω από τον εθνικό συμφέρον τότε η Κύπρος ακολουθούσε το δρόμο της μακρόσυρτης ήττας. Μια ματιά στην ιστορίας μας, διδάσκει πολλά σε όλους όσους θέλουν να κατανοήσουν τα αυτονόητα.

Σήμερα η εποχή μας είναι διαφορετική, η έννοια του πατριωτισμού έχει αποκτήσει νέα περιεχόμενα. Σήμερα πατριωτισμός δεν σημαίνει να καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και να λύνουμε το κυπριακό μεταξύ μας. Πατριωτισμός δεν σημαίνει απλώς να διαμαρτυρόμαστε, να καταγγέλλουμε και να δεχόμαστε την στασιμότητα ως μια «καλή» εξέλιξη. Πατριωτισμός δεν σημαίνει να επενδύουμε στο φόβο και την ανασφάλεια των συμπολιτών μας, ούτε να αμφισβητούμε τις προθέσεις των φίλων και των συναγωνιστών μας.

Για μένα πατριωτισμός σημαίνει τον συνεχή αγώνα και την ακούραστη προσπάθεια για να αποκτήσει η Κύπρος δυνατή φωνή, να πείθει για το δίκαιό της τους εταίρους μας στην ΕΕ, να αποκτά συμμάχους και να γίνεται πιο ισχυρή στο διεθνές πεδίο. Σήμερα πατριωτισμός σημαίνει να έχεις στρατηγική, να βάζεις στόχους και να δίδεις τις μάχες και να πείθεις στα σαλόνια της Ευρώπης. Σήμερα πατριωτισμός σημαίνει να αγωνίζεσαι και να θέλεις την επίλυση και όχι να είσαι μέρος του προβλήματος.

Υποστηρίζω ότι το ΔΗΚΟ χρειάζεται να συμμετέχει, να είναι θετικό κόμμα, να δημιουργεί εξελίξεις που να υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Οι πολίτες δεν εγκρίνουν μια πολιτική που συνεχώς εκφράζει διαμαρτυρίες και καταγγελίες. Βλέπω ότι το ΔΗΚΟ σήμερα με τον Μ. Καρογιάν ασκεί την κοινοβουλευτική διπλωματία και δίδει τις μάχες στις πρωτεύουσες που λαμβάνονται αποφάσεις. Βλέπω τον Υπουργό Εξωτερικών Μ. Κυπριανού να δίδει τον αγώνα με τους ομολόγους του στα Υπουργεία Εξωτερικών της Ευρώπης των «27». Αυτός ο δρόμος ταιριάζει στο ΔΗΚΟ, της συμμετοχής, της διεκδίκησης και του αγώνα για την ελεύθερη Κύπρο.

Αφήστε μια απάντηση


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελένης Παλαιολογίνας 29, 3040 Λεμεσός
Τηλ: 25 828280, 25 717555, 99 645236
Φαξ: 25 828281
Website: http://www.armeftis.eu
Email: info@armeftis.eu

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ