Λεμεσός: Νέο έτος – νέοι στόχοι

Του Γιάννη Αρμεύτη, Δημοτικού Συμβούλου ΔΗΚΟ Λεμεσού, προέδρου επιτροπής ανάπτυξης και τουρισμού.

Εισερχόμαστε ήδη την τέταρτη χρονιά της θητείας της δημοτικής αρχής. Η Λεμεσός σήμερα μπορεί να είναι περισσότερο αισιόδοξη γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει πνεύμα συναντίληψης. Γνώμονας της προσπάθειάς μας είναι η πρόοδος και η ευημερία της πόλης μας, σε μια περίοδο μάλιστα που πολλοί τομείς της οικονομίας αντιμετωπίζουν πιέσεις και δυσκολίες.

Εκτιμώ ότι το 2010 θα είναι ένα έτος – πρόκληση για την πατρίδα μας γιατί οι επιπτώσεις τις κρίσης μας έκαναν να σκεφτούμε την ανάγκη για αλλαγές σε τομείς που χρόνια χωλαίνουμε, προκειμένου να παραμείνουμε και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Ο Δήμος της Λεμεσού έχει μπροστά του αυτή ακριβώς την ανάγκη. Η έλλειψη σχεδιασμού στο παρελθόν, οι κακοτεχνίες, η μαζική και απερίσκεπτη δόμηση, η απουσία προνοητικότητας για υποδομές, ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην πόλη μας, αποδεικνύονται σήμερα πολλαπλά ζημιογόνες.

Τα αναπτυξιακά έργα της Λεμεσού αποκτούν σήμερα νέο βιώσιμο περιεχόμενο. Με τη συνεργασία όλων στο Δήμο, το 2009 πετύχαμε να προωθήσουμε τα έργα ανάπτυξης που αφορούν μεταξύ άλλων την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού και της Αγίας Φύλας, του γραμμικού πάρκου Γαρύλλη, την ανακαίνιση του Πατιχείου, το παραθαλάσσιο πάρκο στην Επίχωση, την ολοκλήρωση παραλιακού μετώπου της ακτής Ολυμπίων, το Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» – Θεατρικό Μουσείο, το Φοιτίδειο Αθλητικό Κέντρο – ΓΣΟ. Μπορούμε επίσης να απαρριθμήσουμε σειρά βελτιωτικών και εξωραϊστικών έργων (περιουσίες ΕΦΚΑΦ, προσφυγικοί οικισμοί, ράμπα καθέλκυσης μικρών σκαφών, ανάπτυξη πρασίνου), τα οδικά έργα (ανακατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση δρόμων, ολοκλήρωση έργων στην περιοχή της Αγίας Φυλάξεως ως αντισταθμιστικά έργα για την κατασκευή του υπεραστικού).

Η δουλειά που έχει γίνει αξιολογείται γενικά θετικά από τους πολίτες και δημιουργεί σε αυτούς και σε μας επιπρόσθετες προσδοκίες και ευθύνες για να εργαστούμε πιο μεθοδικά, πιο συστηματικά, με περισσότερο πάθος για την Λεμεσό. Σε αυτό το πλαίσιο συνειδητοποιούμε και τις αδυναμίες μας. Καθυστερήσεις, χρονοβόρες διαδικασίες λόγω γραφειοκρατίας, ελλειπής σχεδιασμός , όλα αυτά μπορεί να αποτελούν συχνά και δική μας και άλλων υπηρεσιών ευθύνη, αλλά εμείς έχουμε την υποχρέωση να απαντάμε στους πολίτες.

Φέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ακύρωση (και αναγκαστικά την επαναπροκήρυξη) του αρχιτεκτονικού – πολεοδομικού διαγωνισμού για την περιοχή μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού. Πρόκειται για έργο κομβικής σημασίας για να περάσει η Λεμεσός στη νέα εποχή ως δυναμικό περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης και υπηρεσιών. Οφείλουμε να ζυγίσουμε σωστά τον ζωτικό χρόνο που έχουμε μπροστά μας για να αποφύγουμε περαιτέρω καθυστερήσεις. Αν δεν κινηθούμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι γιατί ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται πια από τα σύνορα.

Χρειάζεται ισχυρή βούληση για να προχωρήσουμε με τις μελέτες για το Σχέδιο Περιοχής μεταξύ Παλαιού και Νέου Λιμανιού, για την αναβάθμιση των όψεων στο κέντρο της πόλης, την ανάπλαση ανάπλασης περιοχής που περικλείεται μεταξύ οδών Ανεξαρτησίας- Εναερίου -28ης Οκτωβρίου και Γλάδστωνος, το γραμμικού πάρκο Γαρύλλη από Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού μέχρι Ακταία Οδό (περιοχή Απ. Ανδρέα, Αγίου Ιωάννη, Τσιφλικούδια μέχρι το καρνάγιο) καθώς ανασχεδιασμός του Δημόσιου Κήπου. Υπάρχει επίσης μια σειρά από οδικά έργα που πρέπει να ξεκινήσουν (Αγίας Φυλάξεως, Γρίβα Διγενή από τον κόμβο Λινόπετρας μέχρι Holiday Inn, ) και ρυθμιστικά σχέδια να ετοιμαστούν (Γλαδστωνος από Ανεξαρτησίας μέχρι Γρίβα Διγενή, Φραγκλινου Ρουσβελτ από Λεωφ. Ομονοιας μεχρι καθετο δρομο προς Λιμανι, Μισιαούλη και Καβάζογλου, Γρίβα Διγενή, Λεωφόρος Μακαρίου, Λεοντίου Α΄).

Από την αρχή της δημοτικής μου θητείας υποστηρίζω ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να αντλήσει εμπειρίες από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Να πιστέψουμε στις δυνατότητες που παρέχουν οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί γιατί έτσι θα γίνει ποιοτική διαφορά που θα μας κάνει ανταγωνιστικούς. Ήδη τροχιοδρομούνται εντός 2010 ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων στο Δημαρχείο Λεμεσού, Διαγωνισμός Ιδεών για διαμόρφωση δημοσίων πλατειών και Διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών συμβούλων μελετητών για αποκατάσταση και επανάχρηση Αποθηκών Παπαδάκη σε Χώρο εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνών.

Απομένουν λιγότερο από 2 χρόνια μέχρι την λήξη της θητείας μας. Είναι μια χρήσιμη περίοδος για νέους στόχους για την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της Λεμεσού σε ένα σύγχρονο αστικό οικονομικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Με κατάλληλη προετοιμασία, με σχέδια, με βέλτιστες πρακτικές μπορούμε να πετύχουμε!

Αφήστε μια απάντηση


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελένης Παλαιολογίνας 29, 3040 Λεμεσός
Τηλ: 25 828280, 25 717555, 99 645236
Φαξ: 25 828281
Website: http://www.armeftis.eu
Email: info@armeftis.eu

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ