Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΚΟ

Του Γιάννη Αρμεύτη, μέλους της Κ.Ε. του ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ από την εποχή της ίδρυσής του υπήρξε το κόμμα της μετριοπάθειας. Θεωρώ ότι η απώλεια σημαντικής εκλογικής δύναμης στις ευρωεκλογές, σχετίζεται με την ανάγκη να επανασυνδεθούμε με ένα τμήμα της κοινωνίας μας που απαιτεί περισσότερη δημιουργικότητα και λιγότερες αντιπαραθέσεις. Το βασικό ερώτημα είναι να απαντήσουμε με ποιο τρόπο αποκαθιστούμε την επιρροή μας στα πολιτικά πράγματα.

Το ΔΗΚΟ ιστορικά εξέφρασε το κέντρο, ήταν η ήρεμη δύναμη σε σχέση με το φανατισμό και τις εντάσεις που εξέφραζαν οι δύο μεγάλοι πόλοι. Το ΔΗΚΟ είναι κόμμα της προόδου, του δημοκρατικού διαλόγου. Ο κόσμος μας θέλει να ακούει πολιτικές προτάσεις. Ο εριστικός λόγος, η εντύπωση ότι όλα μαύρα, δεν εκφράζει τις ανάγκες του χώρου μας. Πιστεύω ότι χρειάζεται ο πολιτικός μας λόγος να αντανακλά τα δικά μας χαρακτηριστικά, να είναι νηφάλιος και συγκεκριμένος. Οι υπερβολές και η αμετροέπεια διώχνουν τον κόσμο μας, τον οδηγούν στην απογοήτευση και στην αποχή.

Για μήνες διεξαγόταν μια συζήτηση για τη στάση του ΔΗΚΟ έναντι της κυβέρνησης. Συμμετοχή ή όχι; Απαντώ: κάθε κόμμα θέλει να επηρεάσει τις εξελίξεις, να παίζει ρόλο στις πολιτικές αποφάσεις. Άρα η συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι ωφέλιμη για το ΔΗΚΟ. Η αποχώρηση από την κυβέρνηση – το να καθόμαστε απ’ έξω και να καταγγέλλουμε – δεν είναι υπεύθυνη στάση.
Συμμετέχουμε, έχουμε θέσεις, προσπαθούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα, διαθέτουμε τρεις υπουργούς. Για παράδειγμα ο Μ. Κυπριανού είναι Υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζει τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς συνθήκες στις οποίες εξελίσσεται η παρούσα φάση του Κυπριακού. Άρα μπορούμε να δουλέψουμε πιο αποτελεσματικά, με προτάσεις που να ενισχύουν τον αγώνα για την επίλυση του κυπριακού.

Παράλληλα, το ΔΗΚΟ χρειάζεται νέες δομές, παραγωγή πολιτικής και θέσεων, επεξεργασία προτάσεων, καλύτερη λειτουργία των οργάνων. Απαιτείται περισσότερος δημόσιος διάλογος και πρωτοβουλίες σε θέματα που απασχολούν τον πολίτη. Η μονοδιάστατη ενασχόληση με το κυπριακό δεν επιτρέπει την ολοκληρωμένη παραγωγή πολιτικής. Η συμβολή του ΔΗΚΟ με Υπουργούς στους τομείς της υγείας, του κράτους πρόνοιας και της ανάπτυξης ( Χ. Πατσαλίδης, Α. Πασχαλίδης) αποτελεί πλεονέκτημα για το κόμμα.

Πιστεύω ότι οι προτάσεις για εκσυγχρονισμό που παρουσιάζει ο πρόεδρος του κόμματος Μ. Κάρογιαν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται να την εμπλουτίζουμε με προτάσεις σε μια σειρά από ζητήματα όπως η οικονομία, η παιδεία, τοπική αυτοδιοίκηση, τα ευρωπαϊκά θέματα και το περιβάλλον έτσι που να δείχνουμε τόσο την δική μας αξιοπιστία όσο και την αυτονομία του κόμματός μας απέναντι στους άλλους σχηματισμούς.

Αφήστε μια απάντηση


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελένης Παλαιολογίνας 29, 3040 Λεμεσός
Τηλ: 25 828280, 25 717555, 99 645236
Φαξ: 25 828281
Website: http://www.armeftis.eu
Email: info@armeftis.eu

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ