ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΛΕΙΔΙ

Του Γιάννη Αρμεύτη, μέλους της Κ.Ε. του ΔΗΚΟ, δημοτικού συμβούλου Λεμεσού

Η συζήτηση για το κυπριακό αυτή την περίοδο ενόψει αξιολόγησης της Τουρκίας, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το ρόλο της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης. Για μας στο Δημοκρατικό Κόμμα υπάρχει μια ιδιαίτερη αξία στη συζήτηση αυτή γιατί αφορά την ιστορική μας διαδρομή και προσφορά. Στον Σπύρο Κυπριανού ανήκει η πρωτοβουλία της υπογραφής της Τελωνειακής Ένωσης Κύπρου- ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 1988. Με την υπογραφή αυτή μπήκαν οι βάσεις για τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ γιατί το ΔΗΚΟ από τότε υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου όταν άλλοι ήταν διστακτικοί και αρνητικοί.

Η ένταξη στην ΕΕ εκτός από την οικονομική της σημασία περιέχει και μεγάλη πολιτική σημασία αφού γίναμε μέλος στην πιο σημαντική ένωση κρατών στον πλανήτη μας γεγονός που δίνει στην Κύπρο σημαντικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα η συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ προσφέρει στην Κύπρο οικονομική και πολιτική ισχύ, αφού δυναμώνει την κυπριακή οικονομία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού και διεθνούς ανταγωνισμού. Το παράδειγμα του ευρώ δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: με τη συμμετοχή μας σε μια ευρύτερη κοινότητα κρατών μπορούμε να αλλάξουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελισσόταν για δεκαετίες η προσπάθεια για επίλυση στο κυπριακό και έτσι να αλλάξουμε τους όρους της επίλυσής του.

Το ΔΗΚΟ ως κόμμα υπήρξε πρωταγωνιστής στον αγώνα για την ένταξή μας στην ΕΕ. Έχω την άποψη ότι η ΕΕ έχει τις δυνατότητες να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Λευκωσία και να δώσει λύσεις εκεί που ο ΟΗΕ είτε δεν μπορεί, είτε δεν έχει τα απαιτούμενα μέσα. Τη λύση για την πτυχή της οικονομία τη δίνει λ.χ. το ευρώ, άρα το οικονομικό πλαίσιο μας το προσφέρει η οικονομική διάσταση της ΕΕ. Αν δούμε τα κεφάλαια που αποτελούν τη διαπραγματευτική βάση στο κυπριακό, τότε θα διαπιστώσουμε ότι η ΕΕ μπορεί να προσφέρει λύσεις και σε άλλες πτυχές όπως για παράδειγμα αυτό των εγγυήσεων, της ενότητας της οικονομίας και του κράτους. Η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψη πει ότι η Κύπρος πρέπει να εκφράζεται με μία φωνή μέσα στην ΕΕ, να αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις ενός κράτους μέλους σε όλη την επικράτειά της, απορρίπτοντας έτσι τις χωριστικές τάσεις που αναπτύσσει η τ/κ ηγεσία.

Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και κρατά στα χέρια της το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αυτό το χαρτί δεν πρέπει να το σπαταλήσουμε σε επιμέρους ζητήματα αλλά να γίνει το χαρτί της προσπάθειας για την επίλυση του κυπριακού. Η ενεργητική συνδρομή της ΕΕ μαζί με εκείνη του ΟΗΕ αποτελούν ένα καλύτερο συνδυασμό πρωτοβουλιών που μπορεί να βγάλει το κυπριακό από το αδιέξοδο. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο απαιτεί όπως η επιδιωκόμενη λύση συνάδει με τους βασικούς κοινοτικούς νόμους, το θεσμικό και κοινωνικό μοντέλο που έχει διαμόρφωσε εδώ και πενήντα τόσα χρόνια η ΕΕ. Αυτό το υλικό, μαζί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αποτελούν την πρώτη ύλη για να φθάσουμε σε θετικό αποτέλεσμα που να ικανοποιεί τις δίκαιες διεκδικήσεις των ε/κ.

Αφήστε μια απάντηση


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελένης Παλαιολογίνας 29, 3040 Λεμεσός
Τηλ: 25 828280, 25 717555, 99 645236
Φαξ: 25 828281
Website: http://www.armeftis.eu
Email: info@armeftis.eu

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ