Η ποιότητα ζωής στη Λεμεσό σήμερα: Άποψη

ppppproskΗ παρούσα έρευνα κοινής γνώμης, στάσεων και αντιλήψεων των πολιτών της ευρύτερης Λεμεσού, έγινε σε μια πολύ σημαντική συγκυρία για την πόλη μας.
Η αποτύπωση και η αξιολόγηση των στοιχείων της έρευνας δείχνουν μια πόλη με δυναμισμό, σε μια μεταβατική περίοδο που θα καθορίσει το μέλλον της: είτε η Λεμεσός θα καταφέρει με σκληρή δουλειά, σχέδιο και προνοητικότητα να καταστεί ένα ελκυστικό αστικό κέντρο με υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής, είτε θα αρχίσει να εμφανίζει πιο έκδηλα σημεία περιβαλλοντικής επιβάρυνσης: κυκλοφοριακό, τρόπος ανάπτυξης, συμπίεση ελεύθερων χώρων, το υδατικό που σήμερα έγινε ιδιαίτερα έντονο κτλ.
Αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας το γεγονός ότι η γενική ικανοποίηση είναι υψηλή (77%), όταν όμως, εξειδικευτούν οι στάσεις και αντιλήψεις των Λεμεσιανών στα επιμέρους ερωτήματα, παρουσιάζεται η πιο ολοκληρωμένη και πραγματική εικόνα: το 44% νιώθει την πίεση των καθημερινών προβλημάτων που του δυσκολεύουν τη ζωή και στέλνει το μήνυμα, ότι χρειάζεται λύσεις προτού επιδεινωθεί η θέση του. Το αντίστοιχο ποσό που δηλώνει ότι ζει άνετα είναι 43%.
Το παράδειγμα της οξύτητας του προβλήματος του κυκλοφοριακού σε συνδυασμό με την σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο, είναι απόδειξη των αλυσιδωτών προβλημάτων που προκαλεί στην ποιότητα ζωής της πόλης. Ουσιαστικά από το μηδέν θα πρέπει να στηθούν δημόσιες συγκοινωνίες και ταυτόχρονα να αλλάξουν συμπεριφορές, να αντιμετωπιστούν με προσοχή οι ανάγκες ευάλωτων πληθυσμών, να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, ποδηλατόδρομοι κτλ. Αυτή είναι και η προστιθέμενη αξία της έρευνας που την διακρίνει από τις απλές δημοσκοπήσεις καθώς εμβαθύνει στη στάση και τη συμπεριφορά του πολίτη και αναδεικνύει το Λεμεσιανό που αναζητεί, που έχει προσδοκίες και απαιτήσεις για την πόλη του.
Η έρευνα μεταξύ πολλών άλλων προβάλλει επίσης την κρίση των πολιτών της Λεμεσού για το πού θα πρέπει να δοθεί η έμφαση στην ανάπτυξη: η επέκταση του ΤΕΠΑΚ, η αναβάθμιση του λιμανιού και η δημιουργία διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου είναι οι τρεις βασικοί τομείς με σαφές προβάδισμα έναντι των πιο παραδοσιακών μοντέλων ανάτπυξης που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία.
Η πρώτη έρευνα για την ποιότητα ζωής στη Λεμεσό είναι ένα εργαλείο πάνω στο οποίο μπορούμε να δουλέψουμε. Με γνώση και σχέδιο να παρέμβουμε και να καθοδηγήσουμε τις εξελίξεις. Η παρουσία πλήθους δημοτών από όλα τα χρώματα της δημόσιας ζωής κατά την παρουσίαση της έρευνας, μου προκάλεσαν ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί εν τέλει, αυτό που εμφανίζεται ως τάση στις μεγάλες πόλεις, να μη γνωρίζει ή να γνοιάζεται ο ένας για τον άλλο, στη Λεμεσό μπορεί να ανακοπεί. Μπορούμε ξανά να δημιουργήσουμε ενδιαφέρον για τη δημόσια ζωή, με νέες μορφές επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων.
Γιάννης Αρμεύτης
Τομέας Εσωτερικών ΔΗΚΟ

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λεμεσού

Download: Έρευνα σε αρχείο PDF εδώ.
Download: Πρόσκληση σε αρχείο PDF εδώ.

  

 

Αφήστε μια απάντηση


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελένης Παλαιολογίνας 29, 3040 Λεμεσός
Τηλ: 25 828280, 25 717555, 99 645236
Φαξ: 25 828281
Website: http://www.armeftis.eu
Email: info@armeftis.eu

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ