Λεμεσός: “Master Plan” και Ακταία Οδός

Η Λεμεσός αποτελεί σήμερα την πόλη με τις περισσότερες προοπτικές για το μέλλον. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι αρκετή. Για να πετύχουμε χρειάζεται να δούμε αυτή τη προοπτική και πάνω σε αυτή να σχεδιάσουμε από τώρα το πώς θα μεταμορφωθούν η πόλη και η περιφέρειά της Λεμεσού τα επόμενα χρόνια.
Ορισμένα από τα έργα που τροχιοδρομούνται θα χρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία – έργα ανάπλασης της Ακτής Ολυμπίων και του αστικού πυρήνα. Η συγκυρία είναι πρόσφορη για να βγούμε από την αποσπασματική διαχείριση των έργων αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου. Εκείνο που χρειάζεται είναι να εκπονηθεί ένα πιο συνολικό σχέδιο, ένα Master Plan που να καλύψει τόσο τα άμεσα προς υλοποίηση έργα, όσο και εκείνα που θα πρέπει να ακολουθήσουν και να καλύψουν την Ακταία Οδό.
Είναι ισχυρή η πεποίθησή μου ότι η οριστική μεταμόρφωση της Λεμεσού σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, ένα κέντρο οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το συνολικό σχεδιασμό της πόλης, ώστε να περιλάβει όλο το παραλιακό μέτωπο, από την αρχή της Ακτής Ολυμπίων έως το νέο Λιμάνι. Αυτός είναι ο ζωτικός χώρος που δένει με το παραδοσιακό κέντρο που ήδη αποκτά νέο χαρακτήρα με την εκεί χωροθέτηση του ΤΕΠΑΚ.
Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν πολλοί παράγοντες. Η Λεμεσός ήδη φιλοξενεί πολλές διεθνείς επιχειρήσεις, αλλά τη διαφορά θα κάνει μόνο η αξιοποίηση της ζώνης δυτικά του παλαιού λιμανιού. Υποστηρίζω ότι εκεί – στη ζώνη της Ακταίας Οδού – θα πρέπει να χωροθετηθεί το νέο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο. Μια τέτοια επιλογή θα δώσει δυναμική ώθηση για την ευρύτερη ζώνη και προϋποθέτει βεβαίως, την εκπόνηση ενός νέου Σχεδίου, ώστε βήμα με βήμα τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθεί στην Ακταία Οδό ο μοντέρνος  επιχειρηματικός πνεύμονας της Λεμεσού, παράλληλα με τα άλλα έργα (μαρίνα, ανάπλαση παλαιού λιμανιού, αναβάθμιση νέου λιμανιού κτλ). Μόνο έτσι, η Λεμεσός θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της με τις νέες προδιαγραφές του σκληρού ανταγωνισμού στη Μεσόγειο και την ΕΕ.
Ένα Master Plan θα δημιουργήσει επίσης τις προϋποθέσεις για να οργανώσουμε τη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας, με ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους δημότες μας και τους φορείς ανάπτυξης και με τη συνδρομή ανθρώπων με γνώσεις και εμπειρίες.
Η φράση κλειδί για να αντιληφθούμε σε όλες τις διαστάσεις του το εγχείρημα της ανάπτυξης είναι για μένα: «Λεμεσός: ελκυστική πόλη». Αντιμετωπίζω αυτή την έννοια ως ταυτόσημη της προσπάθειας να αναδείξουμε τη Λεμεσό ως την πόλη που αγαπάμε, την πόλη που μας ελκύει, γιατί:
– Είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο που καθώς αναπτύσσεται, θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και θα συμβάλει στην ευημερία του λαού μας.
– Είναι μια κινητήριος δύναμη της οικονομίας, μέσα στην οποία οι παραγωγικές μας δυνάμεις, ιδίως οι νέες και οι νέοι εργάζονται και δημιουργούν και η πόλη τους, τους επιστρέφει ευκαιρίες και δυνατότητες στη ζωή τους με περισσότερη ποιότητα.
Η παράμετρος της ανάπτυξης σε μια ελκυστική πόλη είναι για μένα συμβατή με την ποιότητα ζωής και μια καινούργια αισθητική για τις πόλεις. Με έργα και υποδομές που τιθασεύουν τις αλόγιστες αναπτύξεις – άναρχη δόμηση – και με ζώνες που θα έχουν ισχυρά περιβαλλοντικά αντισταθμίσματα. Αν έχουμε ένα Master Plan μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ραγδαίας ανάπτυξης, χωρίς να την αναστείλουμε.
Πιστεύω στη δυνατότητα που έχουμε να κάνουμε τη Λεμεσό ένα Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών με περιφερειακή εμβέλεια, ανταγωνιστικό και δυναμικό. Μια έδρα για περισσότερο ποιοτικό τουρισμό, πολλές επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία και με το ΤΕΠΑΚ ,  ένα εκπαιδευτικό κέντρο που ακτινοβολεί. Η δουλειά που έγινε, τα έργα που δρομολογούνται και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το Συνεδριακό, μπορούν να γίνουν η αφετηρία που θα αλλάξει οριστικά την πόλη μας.

*Ο Γιάννης Αρμεύτης – Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΚΟ, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Δήμου. Το κείμενο είναι βασισμένο στην παρουσίαση που έκανε κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης που οργάνωσε το ΔΗΚΟ στη Λεμεσό την 9η Ιουλίου υπό τον τίτλο: « Ελκυστικές Πόλεις του 21ου αιώνα: Ανάπτυξη – Αισθητική – Ποιότητα Ζωής» με βασικούς ομιλητές τον Δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου και τον πρώην υπουργό Μεταφορών της Ελλάδας καθηγητή Σπύρο Βούγια.

Πρόσκληση της εκδήλωσης

 

Αφήστε μια απάντηση


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελένης Παλαιολογίνας 29, 3040 Λεμεσός
Τηλ: 25 828280, 25 717555, 99 645236
Φαξ: 25 828281
Website: http://www.armeftis.eu
Email: info@armeftis.eu

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ